Dankbaar gedenken we Pater Léon Gadet

(Leonardus Franciscus Antonius Gustave)

Missionaris van Afrika (Witte Pater)

Léon werd geboren op 24 mei 1926 te Maastricht in het gezin van Gustave Gadet en Anna Maria Holten als de eerste van zeven kinderen. Op de HBS kreeg hij het verlangen om missionaris te worden. Hij sloot zich aan bij de Missionarissen van Afrika, legde de eed van gehoorzaamheid af op 27 juni 1954 en werd in de kathedraal van Carthago (Tunesië) priester gewijd op 10 april 1955.

Hij werd benoemd voor het bisdom Nyundo in Rwanda. Een van de allereerste Afrikaanse bisschoppen, Mgr. Bigirumwami werd zijn werkgever. Tussen hem en Léon ontstond een band van vertrouwen en wederzijdse waardering. Léon hield van de Banyarwanda. “Heimwee heb ik nooit gehad. Ik ben hier gekomen en voelde me direct thuis. Ik mag de mensen hier graag…reuze volk, dat natuurlijk ook zijn gebreken heeft. Maar die heb ik ook.”


Léon was een echte Maastrichtenaar: goed gehumeurd, een gezellige prater, levendig en open. Hij had een praktisch verstand en “een geheugen als een olifant”. Hij kon goed  rekenen en stond altijd klaar om  iemand van dienst te zijn. Léon deed  pastoraal werk in Ruhengeri,  Nyundo en Cyangugu.

Maar al gauw bleek dat hij ook een gewiekste zakenman was. Al een jaar na aankomst werd hij ook belast met de financiële zorg voor de scholen in het bisdom Nyundo. Zo begonnen lange jaren van dienstbetoon als econoom: eerst van het bisdom. In 1970, in de hoofdstad Kigali, als directeur voor Rwanda van GEMECA, het centrale bureau voor financiële zaken van de kerk in Centraal-Afrika.

Alle geldelijke en zakelijke belangen van de Rwandese kerk, bisdommen en religieuze congregaties werden in Léon zijn bureau behartigd: van kerkenbouw tot vervoermiddelen, van  inkopen van miswijn en bouwmaterialen tot betalen van onderwijzersalarissen, van boekhouden tot regelen van visa en reisbiljetten aan toe…

Want Léon was ook plaatselijk directeur van RAPTIM, het reisbureau voor missionarissen. Hij coördineerde dus het werk van de economen van de afzonderlijke bisdommen. Op zeker ogenblik waren dat allemaal Nederlanders! een soort Hollandse “maffia” in toom gehouden door een Maastrichtenaar!

Léon deed al dit werk met  bekwaamheid, betrouwbaarheid en met voortvarendheid. En dus verlengden de bisschoppen zijn ambtstermijn telkens opnieuw. En erkende Nederland zijn verdiensten met een ridderorde.

Gedurende zijn dienstjaren kwamen de spanningen tussen Tutsi en Hutu verschillende keren tot ontlading. Eerst rond de onafhankelijkheids verklaring en een staatsgreep in de jaren zestig. Léon zette zich in voor de opvang van de vele vluchtelingen. Ook later gedurende de redeloze moordpartijen in de jaren negentig. Het heeft hem diep aangegrepen. Maar, aanvankelijk uitgeweken, keerde hij toch trouw naar Rwanda terug.

Al in 1992 werd hem aangeraden zijn werk over te dragen wegens falende gezondheid. Dat viel nog niet mee. “Ik heb er niet om gevraagd maar ze denken dat ik niet gemist kan worden. En ik heb misschien te vaak en te gauw JA gezegd. Ik doe wat ik kan. De rest is voor onze lieve Heer”.

Tenslotte wist hij los te komen en zijn werk over te dragen. Hij kwam voorgoed naar Europa terug. Hij nam zijn intrek bij zijn zus in Gellik (België). Hij vierde daar zijn gouden priester jubileum: de volle kerk en de hartelijke receptie na de dienst toonden hoe hij ook in Gellik al gauw een kring van vrienden en dankbare parochianen om zich heen had. Toen werd Léon weer ernstig ziek. Kanker.

Na behandeling in het ziekenhuis te Tongeren kwam hij naar Heythuysen en werd er hartelijk ontvangen en met zorg verpleegd. Glimlachend behield hij interesse in zijn missie, zijn familie, zijn postzegels. Rustig is hij daar gestorven op woensdag 29 maart.

We nodigen u uit voor de uitvaartdienst in de kapel van huize St. Charles, Op de Bos 2, 6093 NC Heythuysen (tel. 0475-494555) op zaterdag, 1 april om 15.00 uur

 

Namens de familie

en de Missionarissen van Afrika,

P. Kramer, provinciaal.


Officieele aankondiging van het Generalaat te Rome: klik hier.
Uitvaart-plechtigheid en begrafenis te Heythuysen: klik hier.

 


Webmaster-NL

Vorige pagina